Catatan

Tunjukkan catatan dari 2009

Pengurusan Kewangan

Pinjaman yang baik ialah pinjaman yang menyebabkan anda menjadi bertambah kaya
Pinjaman yang buruk ialah pinjaman yang menyebabkan anda bertambah miskin.

Bila membaca pernyataan ini memberi sedikit idea kepada saya di dalam membina pengurusan kewangan yang lebih efektif dan memberi banyak faedah yang lebih baik dari sekarang. Sebulan lepas saya baru sahaja dengan financial advisor untuk memotivasikan diri di dalam menguruskan kewangan secara aktif. Manusia sekarang berbelanja melebihi pendapatan dan menyebabkan defisit di dalam pendapatan mereka.

Biasa isu ini dikaitkan dengan penggunaan kad kredit. Ya! Pasti ramai yang menggunakan kemudahan ini. Ternyata perkhidmatan ini begitu mudah kerana tidak perlu membawa wang saku yang ingin untuk membuat sebarang perbelanjaan. Namun, kita harus mempunyai kesedaran diri yang tinggi di mana status atau taraf kita untuk memiliki perkhidmatan. Penggunaan kad kredit pasti mendesak keinginan kita untuk membuat sesuatu pembeliaan. Pembeli yang bijak se…

Ingat Mati Wali Band

dengarlah hai sobat
saat kau maksiat
dan kau bayangkan ajal mendekat
apa kan kau buat
kau takkan selamat
pasti dirimu habis dan tamat
*courtesy of FunLirik.com
bukan ku sok taat
sebelum terlambat
ayo sama-sama kita taubat
dunia sesaat
awas kau tersesat
ingatlah masih ada akhirat
*courtesy of FunLirik.Com
astafighrullahal’adzimreff:
ingat mati, ingat sakit
ingatlah saat kau sulit
ingat ingat hidup cuman satu kaliberapa dosa kau buat
berapa kali maksiat
ingat ingat sobat ingatlah akhiratcepat ucap astafighrullahal’adzimpandanglah ke sana
lihat yang di sana
mereka yang terbaring di tanah
bukankah mereka
pernah hidup juga
kita pun kan menyusul merekaastafighrullahal’adzimrepeat reffcepat ucap astafighrullahal’adzimrepeat reffcepat ucap astafighrullahal’adzim
cepat ucap astafighrullahal’adzim
Read more: http://funlirik.com/w/wali/lirik-lagu-wali-tomat-tobat-maksiat/#ixzz0ah1ZX9LK

Jeratan Geng XXX E Mall Network

Imej
Sekadar ingin berkongsi cerita. Sebentar tadi aku baru sahaja menemani adik aku untuk berjumpa dengan rakannya. Dia cakap ada bisnes mahu bersembang. Aku bukanlah bijak mengenai bisnes-bisnes ini. Sekadar untuk menambah pengetahuan mengenai bisnes terbaru di pasaran gelap. Pada mulanya si kawan aku namakannya Mr XXX. Si XXX ni cakap die ade jual minyak gamat. Setelah order teh tarik minuman kegemaranku. Si XXX memulakan talk. Ternyata ia bisnes MLM. Aku sudah tegasnya beberapa tetapi kumpulannya menafikan apa yangku katakan. Sistem Paring RM100 dikatakan paling mahal setakat ini dengan buka 2 kaki. Cakap soal MLM ni. Malas aku nak ceritakan. Hanya 3 percent yang join MLM yang kaya.

Tu lain cerita, cara mereka closing tue. Bikin aku panas. Dan senantiasa merendahkan karier aku sebagai kakitangan kerajaan seolah-olah memperlekehkan kerjayaku sekarang ini dan hanya memperkatakan soal duit. Argh rimas aku memperkatakan soal duit. Si XXX berkata buat apa abang belajar. Pokok pangkalnya untu…

Relevankah bisnes menggunakan Facebook?

Imej
Sejak kebelakangan ini, facebook merupakan satu medium yang sering menjadi perhatian umum pada masa sekarang. Macam-macam perkaraOleh dengan itu tidak hairanlah ada yang mengambil kesempatan menggunakan kaedah ini menggunakan wadah ini sebagai landasan untuk mempromosi bisnes masing-masing. Mereka tidak salah. Mungkin kadang-kadang terasa rimas untuk melayan mereka ini. Ternyata bisnes yang dinyatakan memerlukan downline ataupun membina networking. Tanpa networking ini mereka patah dan melingkup ditengah jalan disebalik bebanan hutang. Jesteru itu, bagaimana untuk mengatasi masalah spam di kalangan mereka ini. Namun ada juga yang berjaya menggunakan kaedah ini. Sangat mudah bukan. Add as a friend dan spam message. Mungkin ini kaedah diajar oleh upline mereka untuk mencuri perhatian. Kerja dari Rumah katakan.

Lu Pikirlah Sendiri, Assalamualaikum - Kata Pujangga Abang Nabil ( Raja of Lawak)

0607 petang
Afham
Ipoh

Rahsia Mencipta Pelan Bisnes

Main Facebook Jana Pendapatan

During the Promotion Period (as defined below), download the PayPal WishList application on Facebook (“PayPal WishList”), create your own PayPal WishList, and we will pay $1 USD into your PayPal account. In order for us to pay you the amount you earned pursuant to this Promotion, you will need to provide us with your PayPal email address via the PayPal WishList. To submit the PayPal email address you would like linked to your PayPal WishList, go to the home page of the PayPal WishList at www.paypalwishlist.com and click the link below to the 'submit your email address' in the upper left side of the page.
In addition, share the PayPal WishList with your friends via Facebook, and for each friend who downloads and creates his or her own PayPal WishList from your invitation, we will pay you an additional $1 USD (up to the maximum total sum of $100 USD per PayPal account).

Timelines
This Promotion begins at 00:00:01 Singapore Standard Time (“SST”) on November 16th, 2009 and ends at 23…

Dunia sepi tanpa EPL - Bola Sepak

Imej
Hujung minggu ini terasa kesepian dan hilang punca khususnya bagi peminat bola sepak Liga Perdana Inggeris. Liga Piala Malaysia apa kurangnya sudah melabuh tirainya. Kebiasaan di malam minggu seperti ini saya akan berada di hadapan kaca TV untuk melihat perlawanan bola yang berlangsung. Tunggu minggu hadapan untuk menghidupkan suasa bola sepak. Go Go Gunner!!- kata seorang penyokong setia Arsenal

Sekadar ini berkongsi dengan saudara sekalian. Sebentar sahaja tadi saya baru berjumpa dengan hamba ALLAH iaitu seorang rakan saya stesen bas Medan Gopeng. Sekadar borak-borak kosong kerana sudah lama tidak berjumpa dengan beliau dan di dalam perbincangan turut juga bersembang mengenai lubang-lubang bisnes terbaru. Yang paling mengejutkan saya di dalam percakapan beliau terselit dengan nasihat. Seakan tidak percaya hamba ALLAH ini sudah berubah menjadi insan lebih mengenal ALLAH SWT.

Whatever Apa yang kita lakukan, SOLAT JANGAN TINGGAL! - katanya dengan penuh yakin kepadaku.

Aku tidak mahu miskin

Imej
Pada hari ini, selesai sudah saya membaca sebuah buku yang bertajuk "Aku Tak Nak Miskin" yang ditulis oleh Dato' Dr Rusly Abdullah. Di dalam buku ini beliau mengajak kita bersama-sama untuk memartabatkan ekonomi dikalangan masayarakat Melayu. Di dalam penulisan beliau, beliau membuka minda orang Melayu untuk menceburi bidang pada ketika diketahui umum bangsa bukan Melayu menguasai sebahagian daripada ekonomi Malaysia. Perniagaan merupakan salah satu bidang yang perlu diambil perhatian kerana ramai bumiputera yang kurang selesa untuk berniaga.

Saya tertarik dengan mutiara kata yang terdapat di dalam buku ini bahawa: Majoriti orang Melayu "makan gaji" sedangkan orang bukan melayu adalah majikan yang "membayar gaji"Ungkapan sedemikian memberi tamparan hebat buat kakitangan awam khususnya. Namun, tidak semua mempunyai pemikiran yang sedemikian, ada yang diantara mereka yang mengambil kesempatan untuk melakukan perniagaan sampingan. Sesuai dengan sabda Rasu…

Aku seorang Jutawan Segera

Imej
Setiap orang apabila dikata mengenai Jutawan. Semua manusia normal mahukan kekayaan. Kekayaan bukan sesuatu status yang sukar dicapai namun melalui MLM mungkin ada yang dapat mengecapi status tersebut.

Sebentar tadi aku bersembang kosong dengan rakan yang mahu menceburi bidang ini. Aku tidak salahkan untuk masuk. Tetapi dengan syarat. Jangan persia-siakan peluang yang ada. Sekadar memberi nasihat. Bukan tidak berminat dengan bisnes ini. Bukan tidak mahu berjaya. Bak kata orang yang mengalah awal merupakan orang yang gagal. Perbetulkan ayat ini menjadi. Berfikir baik buruk sebelum melakukan sesuatu tindakan. Faktor dalaman dan luaran perlu diambil kira untuk mengecapi kejayaan.

Kegagalan demi kegagalan adalah ibarat sekolah kehidupan anda. Semakin banyak anda gagal, bererti semakin banyaklah ilmu Anda. Semakin anda banyak gagal, bererti semakin tinggilah sekolah anda. Kebanyakan orang berjaya di dunia bukan kerana lulus dari pengajian tetapi kerana lulus dari sekolah kehidupan. Jalani se…

Otai Arsenal

Imej
Oh ya!! Aku bukan otai untuk Penyokong ArsenalFC di Malaysia. Blog yang sekadar hobi pada 2 tahun lepas menjadi hasil apabila semakin hari semakin ramai yang mula menyedari kewujudan Blog Arsenal Malaysia. Walaupun kekangan masa untuk mengemaskini blog ini, hasil pertolongan rakan seperjuagan blog ini tetap diteruskan di dalam usaha untuk membantu saya.

Arsenal Malaysian Gooners iaitu AMG yang dilancarkan pada tahun lepas sehingga kini mempunyai 300 lebih berdaftar secara percuma menjadi medan lepak untuk golongan tidak kira usia muda atau tua. Ini kerana minat yang sama menjadi landasan menjadi objektif utama untuk mengerat hubungan silaturahim tanpa mengira umur bangsa mahupun agama.

Mari ke blog dan Forum di bawah:

Blog Arsenal Malaysia Blogspot

Forum ArsenalFC Malaysia (AMG)

Tekanan

Setiap orang di dunia pasti mempunyai tekanan yang menimpa ke atas dirinya. Semua tekanan yang diberikan Tuhan merupakan ujian dariNya. Sama ada nikmat sihat atau nikmat sakit. Kesemuanya dugaan yang terpaksa kita tempuhi.

Sebentar tadi aku baru sahaja mendapat message dari hamba yang mengatakan beliau terlantar di hospital gara-gara tertekan dalam hidup. Mengapa keadaan ini berlaku ke atas dirinya? Setiap orang mempunyai tahap kawalan diri untuk mengawal tekanan yang dihadapi. Tekanan yang keterlaluan boleh menyebabkan tidakan luar kawal oleh seseorang. Sebab itu ada yang diantara mereka yang tertekan ini mengambil jalan mudah membuat keputusan untuk bunuh diri. Bunuh diri bukanlah satu penyelesaian yang terbaik untuk mengatasi masalah ini. Bagi yang beragama Islam sudah pasti mengetahui hukum hakam bunuh diri adalah haram di sisi agama.

Kes yang kedua, hamba Allah ini seolah-olah tidak mampu untuk meneruskan hidup. Segala tindakan serba tidak menjadi dan menimbulkan masalah. Seharian …

Fikir ke hadapan

Pemikiran aku kusut untuk memikirkan keadaan aktiviti yang perlu dilakukan di Pulau Labuan. Saban hari aku menghitung hari untuk perpindahan ke semenanjung. Apakan daya semua perancang sekadar mencurah air di daun keladi. Mungkin terlalu awal untuk diriku untuk mempersoalkan hal yang sedemikian. Walaubagaimanapun semua perjalanan perlu dilalui dengan apa cara sekali pun. Aku mengambil keputusan untuk menyambung master in business administration walaupun kini masih membiasakan dengan keadaan suasana pekerjaan. Namun itu tidak mustahil. Semuanya terletak atas kemahuanku sendiri. Doakan aku berjaya!!

1402
Afham

Ingin menjadi penulis Blog Arsenal Afham

Saya merupakan penyokong pasukan arsenal tahun 90-an. saya berminat untuk menyumbang penulisan berbentuk komentar perlawanan & pandangan umum terhadap pasukan arsenal di arsenalmalaysia.blogspot.com

email dari: encik_khairul@hotmail.com


Selamat mengunjungi Blog Penyokong Arsenal FC di Malaysia di
http://arsenalmalaysia.blogspot.com

Harapan Baru

Selamat Datang.

Mungkin anda berasa pelik mengapa saya membuat tindakan sebegini rupa dengan mengosongkan kembali blog yang sedia ada ini. Ini beberapa kesulitan yang tidak dapat punca permasalahannya. Oleh yang demikian saya reset kembali dan alhamdulillah alamat yang lama boleh digunakan kembali. Lagi pun blog secuci kain putih diharapkan dapat memberi semangat baru kepada saya untuk terus bekecimpung di dalam penulisan blog walaupun ketiadaan masa dan ketika.

Afham
4.19 pagi

Tinggalkan domain afhamrahman

Sekarang ada 30 hari tinggal untuk aku renew my domain. tiba2 mule rase bosan untuk menulis sesuatu. idea tidak keluar. tidak tahu keadaan ini berlaku ke atas diri. aku bukan lah penulis hebat untuk membicarakan sesuatu. ia sekadar untuk kepuasan diri. blog free rasenyer sudah memadai janji yang paling penting seseorang blogger sanggup untuk memberi sedikit masa untuk blog masing-masing. Pentingkah domain sendiri. ataupun sekadar untuk bermegah-megah bahawa dirinya ada own domain. misalnyer dot com, dot net atau dot my. Tapi mereka penggemar blog biasanya kepuasanlah lebih diutamakan kerana dengan adanya domain sendiri. ia lebih freedom to design their blog. kan2.

Kepuasan untuk menulis kian pudar. mungkin afham akan lupakan segalanya. dan akan terus bersama blogspot untuk mengukir sesuatu. minta pendapat anda?d

Fed Up dengan Planhoster

argh..

pening aku dengan plan hoster.

kengkadang ok. kengkadang bikin panas. leh lak hang.

nak kata high traffic tak de la pulak. bukan blog politik pun. hmm. memang masalah.

sib baik ade blog back up.

pe pendapat korang? tukar hosting ke? pe ke?

Hai O Marketing dan sistem piramid

Imej
Hye to all readers..
Balik jer dari lepak di Malindo Restoren..
Gara - gara dari ajak minum.. Sekali lagi aku terperangkap dengan satu business..Alamak..
Mula dengan berdiam diri..Oh Hai 0 Marketing..Ini kali kedua aku dengar ceramah yang sama..Erk..Aku bukan berpengalaman untuk menceburi bidang sedemikian rupa..Tapi ade gak knowledge pasal MLM ataupun sistem kaki..Ya..Yang berjaya pun ada..tp ramai yang tak berjaya..Mungkinkah sistem ini mampu membantu orang bawahan..Melainkan sistem MLM traditional yang boleh menolong orang bawahan..mengapa aku berkata sedemikian..Sistem Hai O sistem yang bukak 3 kaki.if kaki ini tidak bergerak..u boleh bukak kaki baru..Ni dah macam sistem piramid..yang betul pulun yang mampu mengejar keuntungan..Di pancing oula dengan produk Bio Aura..Produk aku tak sure mantap or tidak..Namun ada masuk TV..Tambah pula air di Labuan ni kotor..Mungkin produk ini menjadi laris di pasaran Labuan.. Maybe..1 lot 2000++, Oh my God..mahalnye..if oa 20000 buat loan..anda dapa…

Alhamdulillah

Imej
Keluarga tunaikan hasrat Mikaeel, majlis pengebumian 7 Julai

LOS ANGELES: Keluarga ikon muzik pop terkenal Amerika Syarikat, Michael Jackson, dilaporkan berkemungkinan besar mengebumikan penyanyi itu mengikut cara Islam.

"Keluarganya menimbang pengebumian mengikut Islam kerana mereka percaya Michael mahu dikebumikan mengikut agama barunya," lapor laman web aceshowbiz yang memetik sumber sebagai berkata.

"Abang penyanyi itu, Jermaine atau nama Islamnya, Muhammad Abdulaziz, menerangkan kepada keluarganya mengenai pengebumian menurut Islam kerana berasa penting jenazah adiknya disempurnakan dengan cara Islam," kata sumber itu.

Di sebalik laporan terdahulu majlis memperingati secara umum dan peribadi untuk penyanyi itu ditetapkan pada minggu ini, tiada pengesahan rasmi daripada keluarga Jackson mengenai lokasi pengebumiannya.

Bagaimanapun, aceshowbiz turut melaporkan bahawa pengebumian akan berlangsung pada 7 Julai ini.

Raja Pop itu dilaporkan memeluk Islam pada November 200…

Al Fatihah untuk staf Kherow dan adik Eddy

Tuhan sayangkan mereka. Tidak sampai sebulan berikutan postku bertarikh 4 Jun 09. Aku kehilangan dua orang sahabat. Allah sayang mereka. Allahyarham Staf Kherow dan adik Al Hafiz Edi telah meninggal dunia di hospital gara-gara kemalangan jalan raya. Masa tidak menunggu kita. Bila-bila masa sahaja mati pasti menemui kita. Semoga kedua-duanya di tempatkan di samping para syuhada'. Insha ALLAH. Amin.

Going Labuan Trip

Imej
I am away starting on 16 Jun until 19 Jun 09
Going to Labuan

Jerebu - Jom pakai topeng

Imej
Banyakkan minum air dan jangan dedahkan diri anda dengan persekitaran luar. Pakai topeng macam brother di atas.

El Nino melanda..

Imej
Lama tidak mendengar ungkapan nie. El Nino. Jerebu dan Panas!!Pelabuhan Klang dan Ipoh merupakan tempat yang mencatat kualiti udara yang tidak sihat. Munurut Jabatan Alam Sekitar (JAS) dalam kenyataannya memberitahu, tahap kualiti udara merosot disebabkan peningkatan kandungan pencemar ozon di permukaan bumi berpunca dari pelepasan asap kenderaan bermotor dan industri. Sebagai langkah berjaga-jaga..Jangan membiar anda terdedah dengan udara yang tidak sihat. Moga-moga kita terus sihat menghadapi ujian ini. InsyaALLAH.

Tips Menjadi Individu Menarik

Imej
Hari ini saya ingin kongsikan 5 tips bagaimana menjadi individu menarik. Ianya mudah sahaja untuk dilakukan. Percaya atau tidak ia akan meningkatkan tahap ‘menarik’ diri anda.

1. Sentiasa senyum

Senyum merupakan aset berharga untuk diri anda. Kalau tidak masakan seseorang boleh jatuh cinta, memberi rumah, disebabkan dengan satu senyuman sahaja. Kata orang senyum itu sedekah. Senyuman mebawa 1001 makna. Senyuman yang ikhlas dapat menenangkan hati orang lain. Jika ada orang tidak senyum pada anda, maka hadiahkan mereka senyuman anda kepada mereka. Ia mendekatkan lagi jarak anda dengan mereka.

2. Banyak memberi

Masyarakat sukakan individu yang suka memberi. Tidak kisah apa-pun. Mungkin dari segi barangan, wang ataupun pertolongan dalam bentuk fizikal. Manusia tidak sukakan manusia yang hanya mementingkan diri sendiri .Oleh itu, belajarlah untuk memberi.

3. Berikan pujian

Manusia sebenarnya dahagakan pujian. Tetapi masalahnya semua sibuk dengan hal masing-masing. Jadi apa salahnya jika kita …

Mesej dari email

kenape kita tido di masjid, tapi tatkala Khutbah telah tamat kita terus terjaga?Kenape terlalu susah utk berkata ttg Allah..tapi terlalu senang utk berbicara ttg sex....Kenape kita terlalu bosan (malas) utk membaca al-Quran..tapi terlalu senang membaca majalah playboy (lucah)??Mengapa terlalu mudah utk kita memadam mesej berkenaan Islam..kemudian kita menyebarkan (forward) mesej yg nakal (mesej kurg elok)??..Kenape masjid2 makin kurang jamaahnya, sedangkan bar2 dan kelab2 malam semakin ramai pengunjungnya??Fikirkanlah ttg nya..Adakah anda akan sebarkan (forward) mesej ini atau memadamkannya (delete) ? Ingatlah yang Allah sentiasa memerhatikan mu, jika anda cintakan Allah maka semestinya anda akan menghantarkan mesej ini kepada semua yg berada dlm senarai anda


Selamat Pengantin Baru buat Kapt Zulhilmi TUDM dan pasangan

Imej
Ini sahaja gambar buat tontonan semua. Sebarang kekuranngan harap dimaafkan.

Qada' dan Qadar

Imej
Itulah ketentuan Ilahi yang tidak perlu kita persoal. Kesemuanya telah ditentukan olehNya. Ajal maut di tangan tuhan. Kita hanya berserah kepadaNya.

Satu kejadian telah menimpa isteri kepada jurulatih saya, Staf Sarjan Khairul. Malang menimpa ke atas diri beliau menyebabkan beliau kehilangan sebilangan daripada ahli keluarga beliau. Takziah kepada keluarga mangsa.

Kita yang hidup perlu beringat. Ajal maut kita tidak tahu.

Berita Kemalangan - Berita Harian

Al- Fatihah

Walimatus Urus

Wargh..
ramai nye orang kawen minggu nie..
Tidak ketinggalan aku ditempat orang rakan-rakan sekerja untuk menghadiri kenduri kawen mereka..rasa serba salah if tak pegi kan? nak wat cane? masa mencemburui..bile berkata soal perkahwinan..ia merupakan satu sunnah yang dituntut..ibarat mendirikan sebuah masjid..wargh..bagaimana ea perasaan orang berkahwin..mesti bercampur baur bukan..mengubah satu alam yang lebih dengan tanggungjawab sebagai seorang suami sekaligus memegang jawatan ketua keluarga..

Selamat Pengantin Baru buat Bakal-bakal pengantin..
Semoga kekal ke anak Cucu..InsyaALLAH..

Budak dan Jihad

Imej
Bila melihat gambar ini. Terasa mahu mengangkat senjata untuk mengekang gerakan Israel yang cuba sehingga kini kehancuran negara Palestin. Memang kejam dan ganas. Mari layan gambar di bawah. Agar ia memberi kesedaran kepada kita di dalam meniti hidup.

Ayah dan Ibu

Imej
Teringat kembali ayah ibu di kampung..Mari kita semak kembali berapa kali anda telefon dan menghantar SMS anda kepada mereka. Kengkadang aku pun jarang berbuat demikian..Kita lebih rapatkan rakan-rakan, perempuan, awek-awek,bohsia..Seratus SMS pun tidak kisah walaupun sehari..Tapi mereka..adakah kita berbuat demikian rupa kepada mereka..Susah bukan..korang bohong if ko cakap senang..Aku juga insan lemah..Sambil aku nasihat korang sume..aku akan check balik diri aku..teringat lak kat mereka when tak dapat cuti..hehe..

Dalam surah al-Isra', ayat 23 hingga 25, Allah menerangkan kepada kita supaya berbuat baik kepada mereka, maksudnya: "Dan Tuhanmu perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa..

In the same time aku ingatkan diri aku ini..Hmm..Youtube dibawah merupakan nasyid yang banyak memberi maksud yang mendalam untuk kita kembali kepada ibu bapa untuk mendapat keredhaan ALLAH SWT..InsyaALLAH..Sama-sam…

Bangun dari tidur

Imej
Setiap hari kita selalu leka dengan kerja harian, tapi ada tidak kita meluangkan sedikit masa untuk renung seketika setakat mana amalan yg bakal jd bekalan ke akhirat nanti? Saya dapat maklumat menerusi email. InsyaALLAH. Benda yang sedikit kita kongsi bersama..Mari kita sama-sama menilai diri kita..

Cuba anda check 1 persatu bermula dari anda bangun subuh....



1. Pukul berapa anda menunaikan solat subuh

2. Berapa lame anda berzikir dan berdoa

3. Kita berpakaian ke pejabat untuk menunjuk2 atau untuk menutup aurat?

4. Pandangan mata kita dipejabat

5. Percakapan kita dipejabat bersama rakan2

6. Pukul berapa solat zohor dilaksanakan

7. Berapa banyak peralatan pejabat yg anda gunakan untuk kegunaan peribadi?

8. Berapa lame mase yang anda bazirkan mengadap internet di waktu pejabat?

9. Solat asar lewat atau terlepas

10. Magrib di rumah atau di kedai makan

11. Di mana waktu anda membaca quran?

12. Kira berapa byk waktu anda menonton dari berzikir

13. Anda tidur sebelum solat atau tidur tanpa solat isya…

VivaOnwesClub.Net "Bujang Slumber"

Imej
Semasa bergerak ke ofis USANA. Seakan terlihat kenalan vivaonwnersclub..tapi aku meneruskan perjalanan tanpa mengangkat sebagai tanda persahabatan kami..dah la nak cepat..Bukan sebab itu..gambar ini dapat ungkai segala galanya..
Lihat picture dibawah.. >>

anda lihat seterusnya gambar ini..siapa bujang slumber?..pemilik van ini..

Ini Viva sape untuk dilelong..

Apa yang kita kejarkan

Imej
Cuti hujung minggu sudah menjadi rutin setiap minggu..Ramai antara kita memenuhi ruang masa yang kosong ini dengan berada di rumah sahaja sambil menonton cerita-cerita hindustan, cerekarama dan sebagainya..Oh tidak..setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza untuk aktiviti yang ingin dilaksana..

Apa yang anda kejar di dalam hidup anda pada ketika ini..Soalan ini mungkin terlalu luas untuk dikupas..Namun ia perlu difikirkan kerana ia menjadi landasan di dalam kehidupan kita seharian..
Ramai yang fikirkan tentang duit di dalam hidup..Mana tidaknya..Hutang keliling pinggang..Ya..memang tidak dinafikan lagi wang cukup penting di kala sekarang. Sehinggakan masuk ke toilet di kira charge. Tiada yang percuma di dalam hidup. Oleh yang demikian wang menjadi mainan transaksi di dunia sekarang..Bagaimana memperolehi wang. Banyak cara tapi dua pendekatan yang berbeza. Samaada ia pendekatan yang halal ataupun yang haram. Oleh itu, kajian terhadap bisnes yang kita ceburi perlu dititik berat terleb…

Ikrar Muslim

Terasa ingin menulis sesuatu..
Memandang keadaan di AfhamRahman dot Com tidak dalam keadaan baik..
Blog ini menjadi mangsa penulisan pada kali ini..

Oh ya..teringat kata-kata penceramah dari Ustaz dari Jais tadi..Ada menyebut Ikrar Muslim..Nanti saya nyatakan ikrar tersebut..Apa yang saya mahu ungkai di sini tentang umat Islam di Malaysia yang rata-rata berbangsa Melayu kini..Ustaz sering berkata bimbang dalam ceramahnya..Hal ini berikutan dengan segelintir orang Islam sendiri yang senang lenang menjual iman dan islam..Bersusah payah Nabi Muhammad SAW mempertahankan agama Islam tapi sekarang..Mahu dijual pula oleh umatnya sendiri..

Bagi beragama Islam..saya bukanlah ustaz tetapi di dalam hadith nabi ada yang menyebut..sampailah ilmu walaupun sepotong ayat..Untuk melindungi Iman dan Islam ini..Ada banyak cara..Tips yang diberi oleh ustaz ialah dengan mengambil potongan Al-Mathurat sebagai pendinding diri..Di dalam ayat tersebut ada potongan ayat yang menyebut:
1. Redha akan Allah tuhannya.
2…

Wellness Education Programme

Wellness Education ProgrammeEndorsed by Malaysian Wellness Society and Open University.Exclusive only to Amway Distributors at RM350 per person!Grow your knowledge, grow your Nutrilite business.Register now for the Wellness Education Programme!This 2-day programme will equip you as an Amway Distributor with knowledge to enhance your understanding of nutrition and give you a boost in retailing nutritional products. An external programme organised by Active Prevention Sdn Bhd and certified by the Malaysian Wellness Society and Open University.Upon completion:You will receive a certificate to give you added credibility in retailing NUTRILITETM products.A FREE subscription to Malaysian Society’s online support for 1 year.Course content:Introduction to WellnessNutritionAnatomy and PhysiologyExerciseFree Radicals and DiseaseHormone BalancingThe Role of the Mind in WellnessImmune SystemMetabolic Syndromes – diabetes, high blood pressure, obesity and heart diseasePractical SessionCourse Revis…

Pensonic Sandwich Maker - Promotion

Pensonic Sandwich MakerNon-stick coatingUser-friendlyDurable and cool-touch housingBuilt-in indicator light700WDimension: 23.5 (L) x 22 (W) x 8 (H) cmSandwich Maker demonstration will be held at Amway HQ, Processing area every Friday of March 2009 (13, 20 & 27 March) from 11.00am - 3.00pm.

Amway Care Car

Imej
Memang puas hati..
Afham telah pun menggunakan produk Car Wash, Tyre Shine dan Silicon Glaze.
Ternyata pelaburan yang berbaloi. Sabun yang tidak melekit ke tangan memudahkan proses penyucian ke body kereta. Sila hubungi Afham untuk memiliki produk ini.



How to stay Health

1. Cleaning the face : One should wash face 5-6 times a day. This helps in cleaning of the dirt accumulated on the face and gives freshness.


2. Protecting eyesight : Fill your mouth with water, close the eyes and sprinkle water on them about 10-15 times. Gently rub the eyelids and give a tender massage to the eye balls. Staying up late in the night and sleeping after sunrise is harmful for the eyes.


3. Drinking a glass of water : After this one should take a glass of water. This helps in the smooth passing of stool and urine. Make it a regular habit to drink 10-12 glass of water everyday. Warm water is especially good for regulating elimination and cleansing toxins from the physiology.


4. Cleaning teeth : The twig of neem or babool should be used for cleaning the teeth.


5 Scraping the tongue : Tongue should be scraped regularly otherwise it gives rise to foul smells. Scrapets made of copper, steel or plastic can be used.


6. Gargling : Til oil gargling is good…

Amway is the best product

Assalamualikum
kepada semua forumer/kawan-kawan
di sini saya ingin mengajak kawan-kawan semua
untuk sama-sama kita membina sebuah perniagaan ya ng cukup hebat di dalam AMWAY.

AMWAY adalah company MLM Pertama di Malaysia.

AMWAY ditubuhkan pada tahun 1959 ADA Michigan.
dan di Malaysia AMWAY Malaysia ditubuhkan pada 1976 oleh Dr. Brice Douglas dari Australia.

Kalau di tengok sejarah AMWAY di Malaysia, dah terlalu ramai orang yang berjaya.

Dan kebanyakan mereka adalah CINA

Dan sekrang ini individu yang tertinggi skali ialah seorang cina dari Perak yang asalnya adalah penjual DURIAN.

Dan sini saya ingin mengajak kawan-kawan yang SERIOUS untuk membaiki mutu hidup. Untuk bergerak bersama.

Kami dari kumpulan orang-orang Melayu ingin membuka peluang kapada anda semua untuk meningkatkan perdapatan dan meningkatkan ramainya orang MELAYU dalam AMWAY.

Dan sesiapa yang berminat untuk melihat menggunakan barangan AMWAY atau melihat demo product AMWAY
boleh menghubungi saya ... saya percaya anda akan terkejut den…