Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2009

Budak dan Jihad

Imej
Bila melihat gambar ini. Terasa mahu mengangkat senjata untuk mengekang gerakan Israel yang cuba sehingga kini kehancuran negara Palestin. Memang kejam dan ganas. Mari layan gambar di bawah. Agar ia memberi kesedaran kepada kita di dalam meniti hidup.

Ayah dan Ibu

Imej
Teringat kembali ayah ibu di kampung..Mari kita semak kembali berapa kali anda telefon dan menghantar SMS anda kepada mereka. Kengkadang aku pun jarang berbuat demikian..Kita lebih rapatkan rakan-rakan, perempuan, awek-awek,bohsia..Seratus SMS pun tidak kisah walaupun sehari..Tapi mereka..adakah kita berbuat demikian rupa kepada mereka..Susah bukan..korang bohong if ko cakap senang..Aku juga insan lemah..Sambil aku nasihat korang sume..aku akan check balik diri aku..teringat lak kat mereka when tak dapat cuti..hehe..

Dalam surah al-Isra', ayat 23 hingga 25, Allah menerangkan kepada kita supaya berbuat baik kepada mereka, maksudnya: "Dan Tuhanmu perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa..

In the same time aku ingatkan diri aku ini..Hmm..Youtube dibawah merupakan nasyid yang banyak memberi maksud yang mendalam untuk kita kembali kepada ibu bapa untuk mendapat keredhaan ALLAH SWT..InsyaALLAH..Sama-sam…

Bangun dari tidur

Imej
Setiap hari kita selalu leka dengan kerja harian, tapi ada tidak kita meluangkan sedikit masa untuk renung seketika setakat mana amalan yg bakal jd bekalan ke akhirat nanti? Saya dapat maklumat menerusi email. InsyaALLAH. Benda yang sedikit kita kongsi bersama..Mari kita sama-sama menilai diri kita..

Cuba anda check 1 persatu bermula dari anda bangun subuh....



1. Pukul berapa anda menunaikan solat subuh

2. Berapa lame anda berzikir dan berdoa

3. Kita berpakaian ke pejabat untuk menunjuk2 atau untuk menutup aurat?

4. Pandangan mata kita dipejabat

5. Percakapan kita dipejabat bersama rakan2

6. Pukul berapa solat zohor dilaksanakan

7. Berapa banyak peralatan pejabat yg anda gunakan untuk kegunaan peribadi?

8. Berapa lame mase yang anda bazirkan mengadap internet di waktu pejabat?

9. Solat asar lewat atau terlepas

10. Magrib di rumah atau di kedai makan

11. Di mana waktu anda membaca quran?

12. Kira berapa byk waktu anda menonton dari berzikir

13. Anda tidur sebelum solat atau tidur tanpa solat isya…

VivaOnwesClub.Net "Bujang Slumber"

Imej
Semasa bergerak ke ofis USANA. Seakan terlihat kenalan vivaonwnersclub..tapi aku meneruskan perjalanan tanpa mengangkat sebagai tanda persahabatan kami..dah la nak cepat..Bukan sebab itu..gambar ini dapat ungkai segala galanya..
Lihat picture dibawah.. >>

anda lihat seterusnya gambar ini..siapa bujang slumber?..pemilik van ini..

Ini Viva sape untuk dilelong..

Apa yang kita kejarkan

Imej
Cuti hujung minggu sudah menjadi rutin setiap minggu..Ramai antara kita memenuhi ruang masa yang kosong ini dengan berada di rumah sahaja sambil menonton cerita-cerita hindustan, cerekarama dan sebagainya..Oh tidak..setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza untuk aktiviti yang ingin dilaksana..

Apa yang anda kejar di dalam hidup anda pada ketika ini..Soalan ini mungkin terlalu luas untuk dikupas..Namun ia perlu difikirkan kerana ia menjadi landasan di dalam kehidupan kita seharian..
Ramai yang fikirkan tentang duit di dalam hidup..Mana tidaknya..Hutang keliling pinggang..Ya..memang tidak dinafikan lagi wang cukup penting di kala sekarang. Sehinggakan masuk ke toilet di kira charge. Tiada yang percuma di dalam hidup. Oleh yang demikian wang menjadi mainan transaksi di dunia sekarang..Bagaimana memperolehi wang. Banyak cara tapi dua pendekatan yang berbeza. Samaada ia pendekatan yang halal ataupun yang haram. Oleh itu, kajian terhadap bisnes yang kita ceburi perlu dititik berat terleb…

Ikrar Muslim

Terasa ingin menulis sesuatu..
Memandang keadaan di AfhamRahman dot Com tidak dalam keadaan baik..
Blog ini menjadi mangsa penulisan pada kali ini..

Oh ya..teringat kata-kata penceramah dari Ustaz dari Jais tadi..Ada menyebut Ikrar Muslim..Nanti saya nyatakan ikrar tersebut..Apa yang saya mahu ungkai di sini tentang umat Islam di Malaysia yang rata-rata berbangsa Melayu kini..Ustaz sering berkata bimbang dalam ceramahnya..Hal ini berikutan dengan segelintir orang Islam sendiri yang senang lenang menjual iman dan islam..Bersusah payah Nabi Muhammad SAW mempertahankan agama Islam tapi sekarang..Mahu dijual pula oleh umatnya sendiri..

Bagi beragama Islam..saya bukanlah ustaz tetapi di dalam hadith nabi ada yang menyebut..sampailah ilmu walaupun sepotong ayat..Untuk melindungi Iman dan Islam ini..Ada banyak cara..Tips yang diberi oleh ustaz ialah dengan mengambil potongan Al-Mathurat sebagai pendinding diri..Di dalam ayat tersebut ada potongan ayat yang menyebut:
1. Redha akan Allah tuhannya.
2…