Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2008

Bonus menjelang Ramadhan dan Syawal

Salam kembali dari Afham di hujung minggu ini. Mungkin, petang tadi petang terakhir saya bermain futsal dengan rakan-rakan sebelum menjelang kehadiran bulan yang penuh barakah 1 September 2008. Masa berlalu begitu pantas. Rasanya tahun ini 2 kali kita menyambut ramadhan dan syawal. Bagaimana puasa lepas? Sekiranya ada yang tinggal cepat - cepat menggantikannya. Saya cuma mengingati anda. Tepuk dada tanyalah iman.

Budget 2008 telah pun dibentangkan. Alhamdulillah ada juga bonus untuk tahun ini. Bagi mereka yang tidak dapat mendengar boleh melawat ke blog ini. Klik di sini. Mungkin budget pada kali mendatangkan faedah kepada rakyat. Adakah minyak turun? Barang turun? Saksikan di muka akhbar esok.

Duit oh Duit. Berikutan dengan itu, saya menerima peluang untuk melibatkan diri dalam dunia bisnes. Namun bila dikaji dan dianalisis bisnes ini ada aspek MLM. Memang sukar untuk menerimanya buat kali berikutnya setelah banyak kali gagal dalam bidang yang sama cuma produk yang lain. Pengalaman ban…

Hari Kemerdekaan ke 51 dan Belanjawan 2009

Imej
Logo ihsan dari Syamsulariff

Bahang kemerdekaan kian terasa disini kerana bermulanya satu aktiviti yang ringkas telah dilaksanakan oleh majikan di sini . Di mana ia sedikit sebanyak memberi input yang jelas mengenai erti kemerdekaan sebenar. Aku berfikir sejenak kenapa pada tahun ini kurang Bendera Jalur Gemilang atau Bendera Malaysia kurang dikibarkan di kereta, rumah, premis dan sebagainya?


Bagiku erti kemerdekaan memberi maksud yang universal dan memberi erti yang mendalam. Kemerdekaan merupakan satu perjuangan yang memerlukan pengorbanan dan patriotisme yang tinggi untuk membebaskan diri dari dijajah dan dijajah semula. Apa yang perlu ada di sini ilmu dan kecemerlangan.Dengan adanya dua elemen ini ianya satu titik permulaan untuk kita mampu berdaya saing dengan sesiapa sahaja.

Esok, kemungkinan Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan Malaysia akan membentangkan Belanjawanan pada tahun 2009. Berikutan dengan itu, kita juga perlu ada belanjawan diri untuk memberi faedah kepada diri kit…

Gift from En Sebol - Tidak Mustahil

Salam and hello to my dearest readers, recently I already wrote one post entitled Pelaburan Emas VS Pelaburan ASB to enter the competition sponsored by him. Alhamdulilah, because of rezki I got the saguhati prize from him. Thanks Encik Sebol.

Hari ini saya telah bersembang dengan seorang yang berpengalaman dan di dalam perbincangan tersebut beliau menyatakan, jangan meletakan perkataan mustahil untuk ke sesuatu kejayaan dan perjalanan. Ini kerana apabila mustahil diletakan. Ia seolah-olah menjadi penghalang kepada kita untuk terus mengecapi sesuatu kejayaan. Apa yang paling penting di dalam dunia ini, pengetahuan dan pengalaman ditambah dengan usaha membolehkan kita tidak mudah gentar terhadap cabaran hidup. Fikirku sejenak. Alangkah benar setiap kata yang disampaikan.

Jangan mengaku kalah terlalu awal sebelum mencuba.
" Kami berperang untuk mati " - kata beliau dengan penuh sinis.

Moody Day

Today is my boring day. After disappointing lost against Fulham FC last night, i didn't feel well. The game wasted my valuable time until 3 am. Tt u imagine how I wait to see it in LIVE coverage. Better sleep at home either watching the bored game. Huh. Relax awal lagi to judge to be Champion this season. Tapi awal-awal lagi Arsenal tidak menunjukkan komitmen as a winner. Its hard to me to watching the game next. Whatever is this I am a true GOONERS and hope Arsene Wenger make the new tactical after this.

Now already 1200 am

My Bus departed on 1 pm. Ok. See U next!!

Minyak Turun - Turun Ipoh

Tonight is the last night at Ipoh. Tomorrow I will going back to Ipoh to continue my studies n my training. Getting boring to be there lor. No Freedom as well as now. As my future, I will be there..

Although harga minyak dah turun RM 0.20 but tt still not enough to me..Maybe gaji lom masuk lagi..Sebab tu sengkek skang nie..On Monday la die masuk la tue..

Tonight - Sitting wif my old friend watching Live EPL Match.. Waiting for Arsenal Match..huhu..Hopefully Win the second match.. Lembap gak Celcom Broadband nyer connection ni yer..

My Celcom Broadband HSDPA Modem Huawei

Imej
After for along time I eager this broadband, after 3 months I succeed to buy this at Lelong dot Com. Market price is RM 899 but I got it around 350 + 10 ( Shipping cost). Thanks for my friend Mr. Saiful helped me in bidding this broadband. Hurray!! Anytime and Anywhere I can online!!.

Full Throttle Auto Show 22 - 24 Ogos 2008

Imej
Meet me there. Call me - afhamabdulrahman@gmail.com



Pelaburan Emas VS Pelaburan ASB

Imej
yBuku ASB Afham

Terima Kasih kepada Encik Sebol kerana ilhamnya mengemukakan idea dan pertandingan ini. Hadiah tolak ketepi. Beliau telah membuka pemikiran saya untuk mengkaji mengenai pelaburan emas dan pelaburan ASB. Di sini saya akan terang sesuaikah kita mengeluarkan ASB untuk EMAS.


Graf di bawah: Carta harga emas dari tahun 2001 sehingga 2008.

Rujuk graf di atas menunjukkan peningkatan harga emas kemungkinan berlaku pada tahun ini. Afham bukanlah pengkaji graf ataupun penganalisis emas. Melihatkan setiap tahun pada bulan 8 peningkatannya agak tinggi. Namun, setiap pelaburan pastinya mempunyai risiko tersendiri. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan turun naik harga emas ini. Bagi kepada pelabur berani mati memang disyorkan pelaburan ini. Namun ternyata tidak merugikan kerana emas pasti berkurangan dan harganya pasti meningkat setiap tahun. Kita boleh jual sekiranya masa sesuai untuk dijual. Keuntungan 100% bila-bila dari sekarang.

Bagi yang play safe!! Pelaburan ASB merupakan ama…

Blogmas oh Blogmas

Salam to all my dearest readers. Rase-rase is it enough in giving my service to Blogmas. Now I will continue my fav in blogging in here. The reason is only me know that. Huhu. I just want a comfortable in blogging. The weaknesses why i change it here because of the changing the admin from Malaysia to Turkeynese. So, Adar the admin before my member must sell this cause of the personal matter.

But I newbie in blogger.com and a lot of learning process needed on decorating this blog. Hopefully my frenz will teach me ya!! Thanks for everything.



Huhu.. tapi Afham masih sayangkan blogmas. Memang terasa berat di hati untuk tingalkan nya.. Tambah2 blog Arsenal.. Pe yang perlu saya lakukan ea.. Please help me!!

Hurray Go Go Gooners

Untuk perlawanan pertama semalam. My Favourite team menang jugak akhirnya walaupun permainan tidak sehebat yang diharapkan. Permulaan yang baik untuk Nasri. Welcome to be Gunner!!

HURRAY!! Go Go Gooners. Lets Check the report at my Arsenal Blog.


I alreaady back from pick my Bapa Saudara from Muktamar Tahunan PAS. Orang kuat Pakatan Rakyat dia nie. Huhu. Full of people there same as ada match Perak menentang Kedah jer. I just see from my car only. Huk2.. I wanna borrow his nice jacket.. wait huh..

Thanks to Nuffnang 4 the Cheque

Imej
Thanks to Nuffnang cz give me the 4th cheque. :)

Today Afham just staying at home because he don't have any planning to go out..Sitting in front of computer and updating about the EPL league news..tt my life everyday..huhu..n update my knowledge a little bit political in malaysia..


Malam nie is the first game.. hopefully Arsenal will win against WBA..Nampak mudah laluan pada hari nie..But jangan terlalu konfiden..Say fool to MU..Cheers!

Take time to

Take time to THINK. It is the sources of power.
Take time to READ. It is the foundation of wisdom.
Take time to QUIET. It is the opportunity to seek God.
Take time to DREAM. It is the future made of.
Take time to PRAY. It is the greatest on earth.