Tekanan

Setiap orang di dunia pasti mempunyai tekanan yang menimpa ke atas dirinya. Semua tekanan yang diberikan Tuhan merupakan ujian dariNya. Sama ada nikmat sihat atau nikmat sakit. Kesemuanya dugaan yang terpaksa kita tempuhi.

Sebentar tadi aku baru sahaja mendapat message dari hamba yang mengatakan beliau terlantar di hospital gara-gara tertekan dalam hidup. Mengapa keadaan ini berlaku ke atas dirinya? Setiap orang mempunyai tahap kawalan diri untuk mengawal tekanan yang dihadapi. Tekanan yang keterlaluan boleh menyebabkan tidakan luar kawal oleh seseorang. Sebab itu ada yang diantara mereka yang tertekan ini mengambil jalan mudah membuat keputusan untuk bunuh diri. Bunuh diri bukanlah satu penyelesaian yang terbaik untuk mengatasi masalah ini. Bagi yang beragama Islam sudah pasti mengetahui hukum hakam bunuh diri adalah haram di sisi agama.

Kes yang kedua, hamba Allah ini seolah-olah tidak mampu untuk meneruskan hidup. Segala tindakan serba tidak menjadi dan menimbulkan masalah. Seharian beliau berdoa namun tuhan tidak memakbulkan doaNya. Adakah tuhan tidak melihat si hamba Allah ini? Soalan seperti ini tidak mampu dijawab oleh insan biasa seperti aku. Aku sekadar menasihati hamba ini berbalik kepada tuhan untuk membantunya.

756 malam
Alor Star

Ulasan

Catatan Popular