Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2009

Pengurusan Kewangan

Pinjaman yang baik ialah pinjaman yang menyebabkan anda menjadi bertambah kaya
Pinjaman yang buruk ialah pinjaman yang menyebabkan anda bertambah miskin.

Bila membaca pernyataan ini memberi sedikit idea kepada saya di dalam membina pengurusan kewangan yang lebih efektif dan memberi banyak faedah yang lebih baik dari sekarang. Sebulan lepas saya baru sahaja dengan financial advisor untuk memotivasikan diri di dalam menguruskan kewangan secara aktif. Manusia sekarang berbelanja melebihi pendapatan dan menyebabkan defisit di dalam pendapatan mereka.

Biasa isu ini dikaitkan dengan penggunaan kad kredit. Ya! Pasti ramai yang menggunakan kemudahan ini. Ternyata perkhidmatan ini begitu mudah kerana tidak perlu membawa wang saku yang ingin untuk membuat sebarang perbelanjaan. Namun, kita harus mempunyai kesedaran diri yang tinggi di mana status atau taraf kita untuk memiliki perkhidmatan. Penggunaan kad kredit pasti mendesak keinginan kita untuk membuat sesuatu pembeliaan. Pembeli yang bijak se…

Ingat Mati Wali Band

dengarlah hai sobat
saat kau maksiat
dan kau bayangkan ajal mendekat
apa kan kau buat
kau takkan selamat
pasti dirimu habis dan tamat
*courtesy of FunLirik.com
bukan ku sok taat
sebelum terlambat
ayo sama-sama kita taubat
dunia sesaat
awas kau tersesat
ingatlah masih ada akhirat
*courtesy of FunLirik.Com
astafighrullahal’adzimreff:
ingat mati, ingat sakit
ingatlah saat kau sulit
ingat ingat hidup cuman satu kaliberapa dosa kau buat
berapa kali maksiat
ingat ingat sobat ingatlah akhiratcepat ucap astafighrullahal’adzimpandanglah ke sana
lihat yang di sana
mereka yang terbaring di tanah
bukankah mereka
pernah hidup juga
kita pun kan menyusul merekaastafighrullahal’adzimrepeat reffcepat ucap astafighrullahal’adzimrepeat reffcepat ucap astafighrullahal’adzim
cepat ucap astafighrullahal’adzim
Read more: http://funlirik.com/w/wali/lirik-lagu-wali-tomat-tobat-maksiat/#ixzz0ah1ZX9LK

Jeratan Geng XXX E Mall Network

Imej
Sekadar ingin berkongsi cerita. Sebentar tadi aku baru sahaja menemani adik aku untuk berjumpa dengan rakannya. Dia cakap ada bisnes mahu bersembang. Aku bukanlah bijak mengenai bisnes-bisnes ini. Sekadar untuk menambah pengetahuan mengenai bisnes terbaru di pasaran gelap. Pada mulanya si kawan aku namakannya Mr XXX. Si XXX ni cakap die ade jual minyak gamat. Setelah order teh tarik minuman kegemaranku. Si XXX memulakan talk. Ternyata ia bisnes MLM. Aku sudah tegasnya beberapa tetapi kumpulannya menafikan apa yangku katakan. Sistem Paring RM100 dikatakan paling mahal setakat ini dengan buka 2 kaki. Cakap soal MLM ni. Malas aku nak ceritakan. Hanya 3 percent yang join MLM yang kaya.

Tu lain cerita, cara mereka closing tue. Bikin aku panas. Dan senantiasa merendahkan karier aku sebagai kakitangan kerajaan seolah-olah memperlekehkan kerjayaku sekarang ini dan hanya memperkatakan soal duit. Argh rimas aku memperkatakan soal duit. Si XXX berkata buat apa abang belajar. Pokok pangkalnya untu…