Own URL domain in blogspot hosting

Salam sejahtera buat semua pembaca, pada kali Afham akan memcurahkan sedikit ilmu kepada kalian walaupun Afham bukanlah mahir dalam menulis artikel sebegini. Namun disebabkan permintaan yang tinggi mendesak Afham untuk menulisnya.



Langkah pertama anda hendaklah mempunyai domain anda sendiri. Bagaimana untuk mendapatkannya di merata tempat namun Afham memilih MercuMaya do Net untuk mendapatkannya. Harga domain di sini berharga RM 30.

Langkah kedua. Seting rekod CNAME. Disebabkan di MercuMaya tidak menyediakan ruang untuk CNAME. Namun ia tidak menjadi masalah kerana Afham akan tunjuk bagaimana untuk melakukannya. CNAME itu berfungsi untuk meletakkan www atau blog atau apa sahaja di hadapan domain anda. Contohnya, www.afhamrahman.com, blog.afhamrahman.com.



Langkah ketiga. Daftar di EveryDNS.net Disebabkan mercumaya tiada fungsi untuk manage domain, servis luar digunakan. Daftar secara percuma di EveryDNS.net. Setting yang perlu anda lakukan ialah seperti ditunjukkan di bawah:



HTML clipboard

1. Tulis domain anda tanpa meletakkan www dan klik Basic.

2. Klik domain anda.

3. Jadikan DNS seperti yang ditunjukkan dan delete mana-mana data yang tidak diperlukan.

4. Tulis seperti yang dinyatakan mengikut domain anda dan jangan lupa meletakkan butir ghs.google.com



Langkah keempat: Setting Akaun anda di dalam MercuJaya.






Berikut adalah data di dalam My domain anda.


1. Berikut adalah detail mengenai pembuktian domain berharga RM 30 dan pastikan maklumat aktif terlebih dahulu.



2. Isi data seperti yang ditunjukkan.



Langkah kelima: Setting pada blogger di ruangan Setting > Publishing







Isi maklumat seperti yang dinyatakan di Rajah diatas.



Anda boleh juga switch kembali ke blogspot pada bila-bila masa jika domain anda belum aktif.

P/S: *Selepas membeli domain, tunggu sehari dua supaya domain itu boleh aktif ke internet. Sila rujuk ke Malaysia Computer Technical untuk kepastian. Sila hubungi saya sekiranya ada apa-apa kesulitan. Majulah Blogger Malaysia untuk kepuasan bersama.




Sekian sahaja. Harap dapat membantu.




Ulasan

rasso berkata…
huhu....

nak beli domain lagi... alahai~

kene balik sarawak dulu... pasang internet kat umah.... baru leh setup domain baru... alahai~
Afham berkata…
rasso: come on bro..join da club..hehe..
Kapt Ir Dr Zul berkata…
camne cara byr dia eh? ssh la kalau pakai kredit card..aku xde..maybank2u okey la gak..mcm yg MYNIC RM32/year
Afham berkata…
>Zul: yups..mercumaya menerima maybank2u untuk melakukan transaction..
bantingboy berkata…
hehe. senang aje mende ni semua. hoho :)
azwan hadzree berkata…
ha... dah ada domain sendiri rupanya. btw, alang-alang tu kenapa tak berpindah ke wordpress terus :)
en_me berkata…
wah, tahniah bro dah ader domain sendiri.. semoga terus update cerita yg menarikkks..
Hasbullah Pit berkata…
Ler
kalau ko dah boleh add CNAME sendiri baik CNAMEkan afhamrahman.com ke www.afhamrahman.com. ?

Tapi aku rasa ko delete dulu CNAME yg ada tu.

ko add :
afhamrahman.com. CNAME ghs.google.com.

lepas tu ko add lagi 1
www.afhamrahman.com CNAME afhamrahman.com.

lepas tu blogger, ko setkan jadi afhamrahman.com,
dia akan ada option untuk www.afhamrahman.com pun sekali point ke afhamrahman.com
syamsulariff.com berkata…
huiyoo..ade domain siot..tak kasi tau aku pun..
Afham berkata…
haha...relax la bro..cepat la balik.. :D
SiNDiKeT berkata…
TQ for this post!! very appreciate it!!

www.fotosindiket.com
Kapt Ir Dr Zul berkata…
afham add la aku kat link ko tu yek...
bitch berkata…
saya dah beli domain kat http://www.namecheap.com. domian kat sini boleh host tak guna blogspot? I dun0 where to do the setting?... boleh tolong tak...?
Afham berkata…
vviisshhnnuu: boleh..sila ikut jalanan di atas..
19zim berkata…
vviisshhnnuu, first register dulu kat everydns.net atau afraid.org dulu. Lepas tu mungkin Afham atau 19zim boleh tolong...
vviisshhnnuu berkata…
i already get it. but setting kat namecheap berbeza sikit...
The Reporter berkata…
Salam...

Saya perlukan lebih penjelasan bagaimana untuk membuat pembayaran dan register domain dengan package M Mercumaya Dot Net. Kemudian, bagaimana mahu menggunakan Wordpress untuk domain baharu saya itu?

penazafrin@gmail.com
speedrider berkata…
Tq untuk post ni bang.. baru jer register www.speedrider.org. Tengoklah sehari dua lgi macam mana...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat Kolam Air Panas

Teknik Pengurusan Wang

Kaedah Homeschooling di Malaysia